MAKOVÝ KOLÁČ S JABLKAMI

Maková múka

Maková múka má hneď niekoľko benefitov, no tým hlavným je najmä to, že je prirodzene bezlepková. Bez problémov ju tak môžu do jedálnička zaradiť osoby, ktorým lepok spôsobuje ťažkosti a je vhodná aj pri bezlepkovej diéte. V porovnaní s mletým makom má asi o 30% vyššie nutričné hodnoty a s nízky podiel tuku. Keďže má maková múka vysoký obsah bielkovín je vhodná aj pre vegetariánov vegánov. Taktiež obsahuje veľa vlákniny, ktoré napomáha tráveniu a má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Obsahuje vysoký rád vitamínov a minerálov a to najmä fosfor, vápnik, železo, draslík či horčík. Maková múka zvyšuje psychickú výkonnosť, zosilňuje nervy, ďalej má upokojujúce a uspávacie účinky.

Ingrediencie

  • 2,5 hrnčeka makovej múky
  • 1 hrnček kokosovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 3dcl ryžového mlieka
  • 2 zrelé banány
  • 4 vajíčka
  • 150g masla
  • 2 PL ľanové semienka
  • xylitol
  • škorica
  • 6 jabĺk
  • med
  • 1/2 citrón

Všetky sypké suroviny zmiešame dokopy. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s xynotilom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme rozpučené banány. Celú zmes vylejeme do múky. Pridáme roztopené maslo a mlieko. Všetko spolu vymiešame. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do zmesy. Rúru si predhrejeme na 170C. Na vystlaný plech vylejeme hmotu. Jablká si nakrájame na plátky. Na panvici roztopíme maslo. Pridáme nakrájané jablká a citrón. Ku koncu pridáme med a škoricu. Po 10min odstavíme jablká z panvice a vylejeme na cesto. Všetko pečieme v rúre 35 – 40min. Koláč ozdobíme posekanými orieškami 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *